Zavlažovací vaky jsou nejlepší způsob zalévání stromků

Publikováno: 4. 6. 2021
Aktualizováno: 11. 7. 2024

Přichází suché letní měsíce a každá kapka vody bude na zahradě znát. Zvláště pak u stromků, které mají na závlahu velké požadavky. Práci vám však mohou hodně ulehčit vaky na vodu ke stromu. Jak?

Rajčata, jahody a další drobné rostlinky a keříky zalijete snadno konví, ale nasytit i menší stromek je těžší práce. Sice kolem nich nemusíte běhat s konví každý den, stačí je zalít jednou za týden nebo dva, ale je nutné udělat to pořádně.

Stromek na jedno zalití spořádá i vyšší desítky nebo nižší stovky litrů vody. Záleží na jeho velikosti. A to už konví neunosíte a hadicí to také není moc pohodlné. Často se tak stává, že lidé správné zalévání stromů zanedbávají a jen k nim tu a tam vylijí jednu konev. To však nestačí a hned z několika důvodů.

Jak už jsme naznačili, stromky „vypijí“ více vody než jim lidé dávají. Souvisí to i s tím, že vodu spotřebovávají pomalu a je proto vhodnější ten velký objem dávkovat postupně. Třeba několik hodin v průběhu celého odpoledne. Ale na to má málokdo čas a energii.

Zavlažovací pytle ke stromům zabijí dvě mouchy jednou ranou.

Díky objemu 55 a 75 litrů napojí i velmi žíznivý strom a navíc mu vláhu dopřejí přesně tím způsobem, který má nejraději. Pomalu a plynule. Vaky na zalévání stromů totiž vypouštějí dávky vody v rozmezí 6 – 10 hodin, což máme otestováno na námi dodávaných vacích. Zálivka je tak pravidelná a kontrolovaná. Zvlášť vhodné jsou pro stromky na suchých stanovištích, například v zákrytu většího stromu a pro všechny nově zasazené stromky a také stromky rostoucí ve svahu.

Jaký tip vaku na vodu vybrat?

Vaky na vodu ke stromům jsou k dostání ve dvou základních variantách:

  1. vysoký vak na zip - výhodou těchto vaků je, že se dají používat i u stromů rostoucích ve svahu
  2. zavlažovací vak nízký - tento zavlažovací kruh je perfektní pro keře, trvalky a stromky s nízko položenou korunou, pro použití ve svahu však nejsou vhodné

Jak zalévací vaky ke stromům používat a jaké jsou výhody?

  • Prázdný vak přiložíte ke stromu a ukotvíte pomocí zipu. Je to velmi jednoduché a fyzicky nenáročné. Kruhové vaky se nezapínají zipem, ale zle je ukotvit zastrčením kolíku do kotvicího oka. (doporučujeme zejména za větrného počasí)
  • Naplníte vodou z hadice, to trvá jen pár minut. Plnicí otvor se nachází pod krycím štítkem (s natištěným obrázkem). Štítek zároveň chrání vak před zanášením nečistot, jako jsou větvičky, lístky, kamínky nebo hmyz. U nízkých hnědých vaků je uzávěr na svrchní straně. Dobře se plní 3/4" hadicí s rychlospojkou.
  • Důležité! Vaky plňte pouze čistou vodou, aby se závlahové otvory neucpaly.
  • Do vody můžete snadno přimíchat hnojiva, která se také budou uvolňovat postupně a přímo ke kořenům.
  • Voda proniká do půdy těsně u kmene a tak lépe zavlažuje kořeny. Uvolňuje se pozvolna v průběhu 6 - 10 hodin. Nejprve vytéká vlivem tlaku rychleji, později se odtok zpomalí. V jeden den lze vyprázdněný vak přesunout a použít k zavlažení dalšího stromku.
  • Pytle jsou odolné a můžete je používat opakovaně

Návod na použití závlahového vaku na strom

Závlahové vaky s jsou optimálním řešením pro udržování městské zeleně, výsadby kolem dopravních komunikací nebo v ovocných sadech. V současnosti je navíc možné čerpat na nákup mobilních zavlažovacích prvků s postupným (kapkovým) uvolňováním zálivky dotace od Ministerstva životního prostředí. Více informací je v dokumentu NOO, který je ke stažení zde na stránkách MŽP (mobilní zavlažovací prvky jsou na listu: Zeleň rostoucí mimo les, položka: ZE07a)

Dejte stromům napít, tak jak potřebují. S vaky je zalévání ještě jednodušší než konví nebo hadicí.

autor:
Jiří Novák
marketingový manažer

Pavla Lébrová
marketingový specialista

 

Zajímá vás, jak dlouho vytéká voda ze zavlažovacích vaků?

 


Související zboží