Test termoboxů

Publikováno: 28. 6. 2024

Během letních dnů, ale i v zimních měsících se stále častěji využívají k přepravě potravin praktické termoboxy. Dokážou udržet potraviny dlouhou dobu vychlazené nebo naopak horké. Naše nabídka termoboxů je velmi široká, zahrnuje jak boxy pro běžné použití na rodinné cesty či výlety, tak boxy pro profesionální využití v restauracích nebo cateringových firmách. Námi prodávané boxy jsou vyrobené z různých materiálů, rozhodli jsme se proto boxy otestovat a v tomto článku přinášíme naše zkušenosti.

Testované termoboxy

K testování jsme se snažili vybrat boxy které mají podobnou velikost, ale jsou z různých materiálů:

1. Malý EPS termobox  - malý ale skladný polystyrenový boxík tak akorát na krabičku zmrzliny nebo pár plechovek pití. Díky stěnám tloušťky 3,5 cm skvěle izoluje. 

2. Střední EPS termobox (tenkostěnný)  - nízký box, střední velikosti, extrémně lehký. Box má tenčí stěny (1,5 cm), ale pokud ho celý zaplníte a nebo doplníte chladicí (či nahřátý) sáček splní svoji funkci velmi dobře.

3. TAVOBOX termo  - kompaktní černý box z velmi odolného materiálu piocelanu s výbornými termoizolačními vlastnostmi  

4. CAMBRO GO BOX  - termobox pro profesionální použití, vyrobený z pevného expandovaného polypropylenu (EPP), vydrží dlouho i při každodenním náročném provozu

Testování

Nejprve jsme si připravili dostatečné množství vody, část vychladili v chladničce na teplotu 12 °C a druhou část ohřáli na teplotu 70 °C. Vodu jsme rozdělili do nádob a ty umístili do termoboxů. Následně jsme v hodinových intervalech měřili a zaznamenávali teplotu. Testování jsme prováděli při okolní teplotě 25 °C.

Výsledky testu: horká voda


TEST S HORKOU VODOU malý EPS střední EPS TAVOBOX CAMBRO
počáteční teplota (°C) 70 70 70 70
teplota po 1 hodině (°C) 61,2 61,4 67,2 66,2
teplota po 2 hodinách (°C) 57,2 56,5 63,7 63,1
teplota po 3 hodinách (°C) 53,7 51,9 60,3 58,5
teplota po 4 hodinách (°C) 49,6 46,8 57,8 56,7
teplota po 5 hodinách (°C) 47,7 44,5 54,9 53,9
teplota po 6 hodinách (°C) 44,9 42,1 52,1 51,2
rozdíl mezi počáteční teplotou a po 6 hodinách 25,1 27,9 17,9 18,8
 

Výsledky testu: studená voda


TEST SE STUDENOU VODOU malý EPS střední EPS TAVOBOX CAMBRO
počáteční teplota (°C) 12 12 12 12
teplota po 1 hodině  (°C) 14,2 14,2 13,6 12,3
teplota po 2 hodinách (°C) 15,5 15,1 14,8 12,9
teplota po 3 hodinách (°C) 16,3 15,8 15,1 13,8
teplota po 4 hodinách (°C) 17,4 16,5 15,8 14,5
teplota po 5 hodinách (°C) 18,2 17,5 16,3 15,2
teplota po 6 hodinách (°C) 19,1 18,1 16,9 15,9
rozdíl mezi počáteční teplotou a po 6 hodinách 7,1 6,1 4,9 3,9

 

Výsledky testování

Všechny termoboxy dosáhly v testu velice dobrých výsledků. Lepší termoizolační vlastnosti prokázaly boxy z EPP a piocelanu. Boxy z EPS jsou v tomto ohledu o něco horší, nicméně dopadly také velmi slušně a zároveň jsou cenově výhodné. Materiál však není tak odolný, a proto se hodí pro méně náročný provoz.

Nejlepší termoizolaci i odolnost materiálu mají profesionální termoboxy CAMBRO GO americké značky Cambro, to se odráží i ve vyšší pořizovací ceně.

Vítězem testu v poměru ceny a výkonu je TavoBox termo, který má tepelně izolační vlastnosti srovnatelné s profi boxem Cambro, zároveň však má značně nižší pořizovací cenu.

Nejenom termoizolační vlastnosti termoboxu jsou tím, co má na uchování teploty potravin vliv, důležitý je také způsob používání boxu.

 

Jak používat termoboxy, aby udržely teplotu co nejdéle?

  1. Velkou roli hraje výběr správné velikosti. Čím víc, je v boxu volného prostoru, tím nižší je jeho účinnost. Termobox zaplňte ideálně celý. 
  2. Potraviny ukládejte do boxu vychlazené (popřípadě horké). 
  3. Pro maximální účinek přidejte do boxu gelové sáčky, které předem zmrazíte nebo nahřejete. Sáčky rozmístěte nejlépe tak, aby potraviny obklopily ze všech stran. Pokud možno je rozvrstvěte také mezi potraviny.
  4. Po naplnění box důkladně uzavřete. Snažte se, aby box nezůstal dlouho na slunci.

 

autor:
Pavla Lébrová

marketingový specialista


Související zboží